Επιστροφή των ΤΕΙ από την μετατροπή των τμημάτων που έμειναν εφέτος χωρίς εισακτέους σε Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών & Τεχνών


Μετατροπή των τμημάτων που έμειναν εφέτος χωρίς εισακτέους σε Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών - Τα ΤΕΙ επιστρέφουν με νέα μορφή

Πλώρη για τη μετατροπή όλων των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης που έμειναν εφέτος χωρίς εισακτέους σε Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών (οι οποίες και θα αποτελέσουν τη νέα μορφή ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης) βάζει το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής» τα ΤΕΙ επιστρέφουν με νέα μορφή στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας με 4ετή προγράμματα ισότιμα με εκείνα των πανεπιστημίων και προσανατολισμένα πια σε νέα σύγχρονα αντικείμενα σπουδών. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι η εισαγωγή σε αυτά θα γίνεται πιθανότατα εκτός Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ή και απλώς με εκπτώσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Ο τρόπος εισαγωγής στα προγράμματα των νέων Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ενώ το ρεπορτάζ του Βήματος αποκαλύπτει ένα ακόμη κρίσιμο σημείο.

Η χωροταξική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων συνδέεται με τον νέο νόμο πλαίσιο για τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας που επισπεύδεται και αναμένεται γύρω στο τέλος του χρόνου.
Παράταση υποβολής προτάσεων

Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε τα ΑΕΙ της χώρας στην πρόσφατη συνεδρίαση της ότι παρατείνεται η διαδικασία υποβολής των προτάσεων για τη χωροταξική αναδιάρθρωση τους, καθώς θα τους σταλούν επιπλέον στοιχεία νια τις αλλαγές που σχεδιάζονται.

Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ έτσι θα ενημερωθούν άμεσα για το περιεχόμενο του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ και τις θεσμικές αλλαγές που θα περιλαμβάνει αυτός (τη δημιουργία δηλαδή των νέων Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών), ώστε να κάνουν τις προτάσεις τοος βάσει αστών.

Οι πληροφορίες ακόμη αναφέρουν ότι περιφερειακά πανεπιστήμια ήδη έχουν προσανατολιστεί προς αστή την κατεύθυνση αντιλαμβανόμενα ότι δεν είναι πλέον δυνατόν τμήματά τους να λειτουργούν ως αυτόνομα προγράμματα χωρίς εισακτέους ή με εισακτέους που εισήχθησαν με πολύ χαμηλές βαθμολογίες.

Όπως είναι γνωστό εφέτος είκοσι δύο τμήματα των ΑΕΙ είχαν εισακτέους κάτω των 10 ατόμων 29 κάτω των 30 ατόμων και 111 τμήματα είχαν πληρότητα μόνο κατά το 50% των θέσεων που έλαβαν από το υπουργείο Παιδείας. 

 

με πληροφορίες από: alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια : ‘’Όλα τα είχε η Μαριορή ’’…

Γράφει ο Κώστας Καρύδης * Η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών – ‘’μη κρατικών’’ Πανεπιστημίων στη χώρα μας Στην ‘’μεταμνημονιακή’’ Ελλάδα της...